Crónica 12è Cicle de Cinema Cubà de Mollet. Cubanas: Mujeres en Revolución

El passat dissabte  2 de març es va omplir La Marineta per d’una banda gaudir de l’última sessió del 12è Cicle de Cinema Cubà de Mollet amb el documental Cubanas: Mujeres en Revolució i de l’altra aprofitar per donar el tret de sortida al març feminista a un més vista del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.

L’acte es va obrir amb la projecció d’una entrevista que la companya Dora Abad va realitzar a la directora del documental, Maria Torrellas. En l’entrevista Maria explica com va ser el procés de realització d’aquest documental on cada vegada hi va anar afegint més testimonis perquè cada cop disposava de més materials i histories interessants que calia incloure. Maria compara la situació de Cuba on la dona ha aconseguit un extraordinari avançament en els seus drets i la participació política respecte a altres països de Amèrica Llatina com, per exemple, Argentina on ella resideix i on qüestions com el avortament encara suposen tot un repte en el que el moviment feminista argentí lluita sense descans.

En el documental vam poder trobar a dones cubanes de diferents professions, edat, etc. donant el seu testimoni sobre que ha suposat per elles la Revolució Cubana. Les dones més veteranes afirmen que sense la Revolució la seva vida hauria estat molt diferent quedant condemnades segurament a la llar i a la submissió d’un marit. En canvi, la Revolució ha suposat que les dones cubanes puguin ser enginyeres, mèdiques, arquitectes, etc sent majoria entre els estudiants a la universitat i realitzant carreres que tradicionalment tenien molt pes masculí.

També és dona a conèixer el paper fonamental que va suposar la Fundación de Mujeres Cubanas (FMC) poc després del triomf de la Revolució Cubana amb la funció d’integrar  i garantir a les dones la seva funció imprescindible en la participació i desenvolupament del nou estat cubà.

El documental també fa un repàs de la mà de Mariela Castro, directora del Centro Nacional de la Educación Sexual (CENESEX) sobre la molta feina que ha dut a terme en les últimes dècades treballant a fons per extirpar de l’illa la homofòbia i transfòbia que malauradament estava força arrelada, com succeeix gairebé a tot el món, degut a l’herència masclista i com avui les persones LGTBI cubanes gaudeixen amb plenitud dels seus drets i, el més important, amb l’acceptació i tolerància de la societat cubana.

Tot i la bona salut de la que gaudeixen els drets de les dones a Cuba, totes les testimonis que apareixen alerten de com de necessari és seguir treballant, no relaxar-se i aprofundir per eliminar les restes de masclisme que queden a la societat cubana sobretot en l’àmbit privat de la llar.

Després de la projecció es va obrir un interessant debat amb un públic majoritàriament femení que va exposar les problemàtiques actuals de la dona al nostre país, el referent que suposa Cuba per avançar en una direcció similar i els reptes que el moviment feminista té per endavant amb la inquietud que suposa la irrupció de forces polítiques d’extrema dreta reaccionaria i masclista.

Vam tancar l’acte adherir-nos, donant suport i convidant a tothom a la vaga general feminista d’aquest divendres 8 de març.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *