Crònica acte “Models sanitaris a Cuba i Catalunya” amb Aleida Guevara

El passat dimecres 11 de juliol Mollet amb Cuba vam col·laborar, juntament amb el Casal Popular La República, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès i la cèl·lula de Mollet de Comunistes de Catalunya, en l’organització de l’acte “Models sanitaris a Cuba i Catalunya”. Al voltant d’unes 80 persones van omplir el Centre Cultural La Marineta per a parlar sobre aquesta qüestió on vam comptar amb l’Antonio López, històric militant molletà en defensa de la sanitat pública i amb l’Aleida Guevara, metgessa cubana i filla del guerriller revolucionari Ernesto “Che” Guevara. Tot i que fa gairebé dos anys que vam comptar amb la presencia d’Aleida a Mollet en un gran acte celebrat al Mercat Vell, sempre és un plaer tornar a presenciar una ponència seva i aprendre’n.
L’acte es va iniciar amb una exposició per part de l’Antonio sobre l’actual situació de la sanitat pública catalana, la qual va qualificar de molt precària i que es troba en un deteriorament cada cop més profund. Llistes d’espera interminables, quiròfans tancats, urgències col·lapsades, falta de personal i un llarg etc. que, com va quedar palès amb les intervencions del públic posteriorment, estan causant molt malestar en la ciutadania.
Després va intervenir Aleida Guevara donant a conèixer les fites que ha aconseguit la sanitat cubana des del triomf de la Revolució, amb unes xifres que van impressionar als assistents per com un petit país del Tercer Món amb un bloqueig genocida imposat des de fa dècades pot garantir a tots els seus ciutadans una cobertura sanitària d’alta qualitat. Aleida també va fer molt d’èmfasi en com el Poder Popular als municipis té en compte la opinió de la ciutadania, la qual és molt participativa, i com els treballadors han de rendir comptes a diari sobre la qualitat de la seva feina.
Aleida va parlar sobre els descobriments de vacunes per a diferents tipus de càncer i de les moltes brigades mèdiques solidaries que Cuba té dispersades per tot el món per ajudar en catàstrofes humanitàries en les que ella mateixa n’ha participat en diferents ocasions com per exemple a Angola, Nicaragua, etc.
Molt contundent va estar Aleida a l’hora de parlar contra el bloqueig que Estats Units imposa a Cuba des de fa més de 50 anys i que la tenacitat i resistència del govern i poble cubans no ha aconseguit doblegar. Per il·lustrar la crueltat del bloqueig cap a Cuba, Aleida va explicar el cas d’un nen cubà amb una greu malaltia que necessitava d’un medicament només disponible als Estats Units i que degut a les fèrries lleis que emanen del bloqueig a l’Estat Cubà li era impossible d’adquirir. Tot i que Cuba va pagar una fortuna per aconseguir aquest medicament, prioritzant òbviament una vida humana, i el va aconseguir a través d’un diplomàtic d’un altre país que exerceix el seu càrrec els Estats Units el medicament va arribar massa tard i el nen va morir.
L’acte va acabar i van ser molts els assistents els que es van acostar a parlar, felicitar i fer-se fotos amb Aleida. Mollet amb Cuba li vam regalar un dossier on es recull les activitats que hem realitzat en els 10 anys de la nostra entitat.
Una vegada més, vam cloure un acte on pensem que els nostres veïns i veïnes van conèixer una mica més si cap a Cuba i en va despertar la seva admiració.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *